Historie

Wevo’70: What’s in a name?

Soms ligt een naam zo verschrikkelijk voor de hand dat het bijna weer origineel is om ‘m te gebruiken. Hulde daarom aan onze leden van het eerste uur die besloten dat de naam van hun geesteskind, de Weerselose volleybalvereniging opgericht in 1970, werd: Wevo’70!

Alert reageren

Hoewel het volleybal direct na de tweede wereldoorlog voorzichtig maar steeds meer zijn intrede deed in Nederland, is het bepaald niet gek dat Weerselo er tot 1970 op moest wachten. Sterker nog: het was een staaltje van alert reageren wat de initiatiefneemster Hannie Evelo en haar companen Siegfried Voost en Herman Kloppers deden. Pas in 1969 namelijk mocht de Weerselose bevolking haar eigen sportzaal begroeten, als onderdeel van het gemeenschapscentrum ’t Trefpunt. Een demonstratiewedstrijd volleybal deed menig hart sneller kloppen en zo werd het kind verwekt dat in 1970 het levenslicht zag en in de eerste officiële bestuursvergadering van 1971 zijn naam kreeg. In dat jaar werd de club ook officieel aangemeld bij de Nederlandse Volleybal Bond (Nevobo). Toen vervolgens het clubtenue werd bepaald op groen shirt en witte broek, kon de pret beginnen.

Ruw begin

Nou ja, pret: aanvankelijk was het vooral hard werken en weinig (punten) verdienen. Maar ook hier gold het verhaal van winnende aanhouder. De ietwat verzonken liggende Trefpuntzaal werd een beruchte locatie met soms zelfs iets te enthousiast publiek (wie kent niet de anekdote dat de scheidsrechtersstoel naar de kleedkamerkant moest worden verplaatst omdat slecht leidende arbiters zo achterover van de stoel de tribune werden opgetrokken!!).

In 1975, bij het eerste lustrum, werd Wevo’70 zelfs groot nieuws voor de Twentsche Courant en het volleybalmagazine van het district Twente: de Nevobo begroette haar honderdste jeugdteam in de regio en dat was het meisjes B-team van Wevo’70.

Successen

Het eerste succes was daar en al ras volgden er meer. Zo werd dames 1 het eerste kampioensteam in 1977, een jaar later gevolgd door heren 1. In 1979 een nieuwe poot aan de club: de recreanten afdeling werd opgericht en tegelijkertijd verschoot de club van kleur: groen/wit werd oranje/zwart. In de jaren die volgden, wierp het harde werk in de jeugdafdeling zijn vruchten af: diverse jeugdteams behaalden successen op de open en gesloten kampioenschappen, waarbij een meisjes A-team eens maar nipt de finale verloor van de nationale open club kampioenschappen. Daarnaast won dames 1 diverse districtsbekers en promoveerde het team tot twee keer toe naar de derde divisie. Ook visten diverse hoger spelende clubs in de regio (Set Up’65, Pollux) met liefde in de Weerselose talentenvijver.

Activiteiten

Naast volleybal werden ook steeds meer andere activiteiten ontplooid. Hardloopwedstrijden, sponsordagen, kersttoernooien, jeugdkampen, om er maar eens een paar te noemen. Maar een van de hoogtepunten was toch wel het organiseren van een heuse volleybalinterland, die op 25 april 1986 werd gehouden. In een afgeladen vol ’t Trefpunt (dankzij extra tribunes zo’n 1000 bezoekers), dat intussen was uitgebreid met een drie speelvelden tellende sporthal, rekende het Nederlands vrouwenteam onder aanvoering van regionale held Agnes Brunninkhuis af met België: 3-0. De avond was een doorslaand succes en bewijs van organisatietalent in de club.

Jubilea

Vanzelfsprekend werden ook de jubilea op passende wijze gevierd. Maar de eerste echter mijlpaal was toch wel het 25-jarig bestaan, bereikt en gevierd in 1995. Nadat eerst op 23 augustus de jeugd al uitgebreide activiteiten had ontplooid, volgde op vrijdagavond 25 augustus een receptie en volgde de twee dagen daarna het hoogtepunt: het beachvolleybaltoernooi voor het gemeentehuis. Het Burg. Scholtensplein was omgetoverd tot Copacabana, inclusief palmen, drank en mooie en schaars geklede mannen en vrouwen. Absolute uitschieter was de feestavond in de tent direct naast ‘het strand’ waar tijdens en na de playbackshow het dak er volledig afging.

Op dit moment

Ruim 50  jaar na de oprichting is Wevo’70 (nog steeds) een gezonde en bloeiende vereniging van rond de 200 leden. Bij de prestatieteams doen vooral de vrouwen al jaren behoorlijk mee in de regio. In 2014 zorgde Dames 1 voor een mijlpaal: de ploeg promoveerde naar de landelijke tweede divisie, een niveau waarop onze vereniging nog nooit eerder speelde. De ploeg wist zich daarin meerdere seizoenen moeiteloos te handhaven, steeds in de subtop. In de zomer van 2019 is een nieuwe mijlpaal bereikt: de ploeg kreeg na weer een uitstekend seizoen onder leiding van Gerjan Heerkes en p/d-wedstrijden de mogelijkheid eerste divisie te gaan spelen, het derde niveau van Nederland na eredivisie en topdivisie! De club en het team hebben die handschoen opgepakt. Een uitermate bijzondere prestatie voor een kleine dorpsvereniging als de onze. En dat met (vrijwel) louter eigen kweek.

Ook in de eerste divisie doet Wevo’70 goed mee, telkens in de subtop. De mannen spelen, na een aantal jaren promotieklasse, in 2022/2023 weer eerste klasse. Onder deze teams wordt met veel plezier en inzet gespeeld, zeker ook bij de jeugdafdeling waarin jaarlijks de nodige teams de titel grijpen. De jeugdopleiding leverde twee speelsters af die tot vorig seizoen beiden eredivisie speelden.

De twee jaren van corona hebben er echter diep ingehakt bij onze club. Het zette een streep door de festiviteiten voor het 50-jarig bestaan en met name oudere leden (recreanten) hielden het voor gezien ivm de risico’s op besmetting.
Er is de afgelopen jaren echter versterkt ingezet op aanwas van onderaf. De oprichting van de Volleybalspeeltuin heeft voor nieuw elan en veel enthousiaste jeugdleden gezorgd. Het aanstellen van een techniektrainer voor de mini’s m.i.v. 2022-2023 is daar ook een teken van. Het zal even duren voordat deze inspanningen zich zullen vertalen in successen en aanwas bij de senioren maar dat die er komen, kan niet uitblijven.

Belangstelling??

Mocht U belangstelling hebben om ook bij onze club te komen volleyballen, aarzel niet en neem contact op met de ledenadministratie. Een paar keer vrijblijvend meetrainen om de prettige sfeer van onze club te proeven is altijd mogelijk.