D1: Ontwaken of doorslapen…

De winterslaap is een staat van voortdurende hypothermie (lage lichaamstemperatuur). Deze kan een lange periode duren, een aantal dagen of zelfs enkele weken. Het evolutionaire voordeel van het houden van een winterslaap is dat Wevo D1 tijdens de winter kan overleven, zonder energie te hoeven besteden aan het zoeken van voedsel, dat dan moeilijk is te vinden. Door in winterslaap te gaan houdt Wevo D1 hun energie juist vast.

Tijdens de winterslaap vertraagt de stofwisseling bij Wevo D1 tot een zeer laag niveau. Dit wordt bereikt door een verlaging van de lichaamstemperatuur, het ademhalingsritme en het hartritme. Door gebruik te maken van vetreserves* die tijdens de actieve maanden werden opgeslagen, kunnen de dames van Wevo het zo langere tijd uithouden. 
Sommige sporters die een winterslaap houden, bewegen enkele keren in hun slaap, andere fanatiekelingen slapen de gehele wedstrijd aan een stuk door.
*De vetreserves van Wevo D1 zijn voor de wedstrijd tegen Aalten opgeslagen door het nuttigen van voedsel. Mensen dienen geregeld voedsel tot zich te nemen om er energie en bouwstoffen voor het lichaam uit te halen.

Dit voedsel bestond uit:

  • Beertjeschips
  • Wrap met zalm en dille
  • Wrap met zalm en kruidenkaas
  • Wrap met ham en kruidenkaas
  • Wrap met kip en pesto
  • Wrap met boerenomelet
  • Haribosnoep

Toen de wedstrijd om 18.00 uur van start ging waren de meeste dames een voor een in een diepe winterslaap gesukkeld. Hierdoor werd het voor Aalten een gemakkelijke dag en wonnen ze de wedstrijd met 4-0.
Tegen het einde van de wedstrijd werd Wevo D1 langzaam wakker, niet te snel natuurlijk… dat kost energie… en ze houden nu eenmaal een winterslaap!
Na de wedstrijd werd iedereen plots echt wakker, want er moet nog VOEDSEL* genuttigd worden!? Op naar de cafetaria dan maar zodat de vetreserves voor de actieve maanden aangevuld kunnen worden.

*Voedsel: wat je gewoonlijk eet om in leven te blijven.

Dames 1 hoopt eigenlijk vanaf volgende week volledig ontwaakt te zijn en de opgebouwde energie te gebruiken tijdens de thuiswedstrijd tegen Eibergen. Supporters zijn van harte welkom om ze aan te moedigen wakker te blijven!! Hopppaaaa…!