Dames 1 gaat ervoor in de eerste divisie!

Dames 1 van Wevo’70 zal komend seizoen vol enthousiasme en gretigheid aantreden in de eerste divisie. De ploeg was door de knappe tweede plaats in het afgelopen debuutseizoen door de Nevobo al een plek gegund in de Topdivisie, maar na overleg van bestuur, technische commissie en het team, is besloten daar vanaf te zien.

Het is in feite ook een logisch vervolg op een al eerder genomen en bij de Nevobo aangegeven beslissing om, in het geval van plaatsing voor p/d-wedstrijden voor een plek in de Topdivisie, daarvan af te zien. Echter, het voortijdige einde van de competitie en vervolgens de beslissing van de Nevobo om meer plekken in de Topdivisie te creëren en Wevo’70 te laten promoveren, maakte een heroverweging noodzakelijk.

Zorgvuldige afweging
En die is zorgvuldig gemaakt. Een combinatie van factoren ligt ten grondslag aan het besluit om af te zien van die plek in de Topdivisie, legt Johan Koopmans namens het bestuur uit. “Ten eerste is het een feit dat het team komend seizoen een deels nieuw en vooral jonger en minder ervaren gezicht krijgt omdat een aantal ervaren krachten afscheid neemt. Daarnaast gaat het ook om de extra eisen die de Nevobo stelt aan teams die in de Topdivisie uitkomen. Die zijn er op verschillende fronten. Ten eerste financieel, maar daarin zagen wij nog niet echt een probleem.” De Nevobo heeft namelijk het aanvankelijke, zeker voor een kleine vereniging als Wevo’70, fors hogere inschrijfgeld iets naar beneden bijgesteld. Johan: “Het zou nog steeds een uitdaging worden maar onze sponsorcommissie durfde die uitdaging nog wel aan.”

Randvoorwaarden
Het probleem zit ‘m vooral in de randvoorwaarden, geeft hij aan. Er zijn ten opzichte van de eerste divisie extra eisen als spelen op centre court, er moet een boarding komen, er moeten ballenkinderen zijn, er moet gezorgd worden voor entertainment, bijvoorbeeld met het voorstellen van de teams door een speaker enz. “En natuurlijk hadden we sommige dingen best kunnen realiseren en voor andere zaken wellicht dispensatie kunnen krijgen omdat we er nu door overvallen zijn”, zegt Johan.

Insteek van de vereniging
Maar hij komt uiteindelijk bij een ander, essentieel uitgangspunt aan. “Met al die extra eisen, moet bij Wevo’70 het vizier meer dan ooit op Dames 1. Natuurlijk, het is ons uithangbord en het is logisch dat je daarvoor wat extra inspanningen verricht. Dat doen we nu ook al en daar heeft ook niemand binnen de vereniging problemen mee en iedereen geniet volop van de prestaties die het team de afgelopen jaren naar een uniek hoog niveau hebben gebracht. En tuurlijk is het verleidelijk om in het jaar van ons 50-jarige bestaan de stap te maken naar het op één na hoogste niveau van Nederland. Maar met alle extra’s die nu gevraagd worden voor de Topdivisie, hebben we het gevoel dat we te ver zouden afdwalen van waar Wevo’70 voor staat en wat voor vereniging we zijn en willen zijn: een vereniging met aandacht voor alle leden, van Dames 1 tot aan de jongste mini en van de oudste recreant tot al die vrijwilligers.”

Uit eigen gelederen
Het feit dat Dames 1, ook op dit hoge niveau, nog hoofdzakelijk bestaat uit speelsters uit eigen gelederen, is een teken aan de wand. En hetzelfde geldt voor het feit dat Dames 1 zelf acties in het leven heeft geroepen om de hoge inschrijfkosten na promotie naar tweede en eerste divisie de afgelopen jaren te kunnen betalen. Dat alles bij elkaar maakte dat de ploeg in januari van dit jaar gekozen werd tot Sportploeg van het Jaar van de Gemeente Dinkelland en tevens de Publieksprijs veroverde!

In overleg met team 
Dit besluit is uiteraard pas genomen na overleg met verschillende commissies en is besproken met Dames 1. Johan: “De speelsters en begeleiding kunnen zich vinden in het besluit, zeker ook op basis van de achtergronden daarvan. Daar zijn we ze zeer erkentelijk voor. We gaan dan ook met een goed gevoel op weg naar een tweede seizoen in de eerste divisie.”