Wevo’70: Het ene jaar (en de ene set) is de andere niet…

Uit naar Alterno….. in een hal waar ik amper een jaar geleden bijna met geweld uit werd verwijderd. Waarom? Omdat ik geen code wenste te laten zien, omdat ik tot een ‘andere’ bevolkingsgroep zou horen.

Wat zijn tijden dan in een jaar tijd veranderd. Nu was het ‘business as usual’ in een gezellig drukke sporthal bij een club waar alle teams blijkbaar thuis achter elkaar aan spelen, waardoor een tijdsprogramma bijna niet te handhaven is.
Warmspelen kon wel in een ander zaaltje en dat deden we dan ook braaf. Tegen de tijd dat de voorgaande wedstrijd in de tiebreak met verlenging werd beslist, stonden zowel Dros/Alterno als wij klaar om snel te beginnen.

Nog eens 20 minuten
Maar goed, dan heb je ook nog scheidsrechters die mee moeten werken. En de heren van dienst bedachten dat ze het hele protocol eerst wilden afwerken, waardoor het nog eens 20 minuten duurde voordat er dan eindelijk gefloten kon worden voor de eerste service….

Allemaal randzaken
Allemaal randzaken, als het gaat om de wedstrijd van vandaag. Wevo’70 staat met maar liefst 42 (!) punten in de gevarenzone van de Eerste divisie A. Een ongemeen spannende competitie, waar je tot begin maart nog op plek 3 kon eindigen, maar voor hetzelfde geld op plaats 11 terechtkomt….

Uitgangspositie duidelijk
De uitgangspositie was duidelijk voor vandaag, we moesten naar het reeds gedegradeerde Dros/Alterno en dus een mooie kans om afstand te nemen van de gevarenzone. Maar wat zegt op voorhand de stand, als je weet dat we elke week bijna meer speelsters op de bank hebben zitten dan beschikbaar op het veld?
Ik weet het, ook dat wil je niet elke week benoemen, maar toen ik gisteren opzij keek, zaten Jiska, Caroline, Ezgi, Lotte en Iris (op afstand) als assistentie naast me. Gelukkig is Christie er weer van haar verre reis en konden Liz en Loes vanuit B1 worden ingevlogen na hun eigen wedstrijd in Tubbergen.

Als de brandweer
Set 1 loopt dan onverwachts als de brandweer. Dat terwijl we vooraf al hadden gespot, dat het team uit Apeldoorn zelfs versterking heeft van een oud-speelster van Eurosped uit de eredivisie. We serveren goed, en met een paar series lopen we zo door naar 12-25 (0-1).
Na de veldwissel hoop je dan dat dit wordt doorgezet, maar niets is minder waar. In no-time staan we zelf op forse achterstand en stapelen we fout op fout: 25-10 (1-1).
Onbegrijpelijk en niet bij te sturen.

Ook kunnen kantelen
Weer een veldwissel en weer een desastreus begin. Op 7-2 achter een time-out met een bepaalde intonatie en dito boodschap en er wordt instemmend geknikt. Dit kan zo niet en het blijkt dat we dat ook kunnen kantelen. Op 13-13 komen we langszij en lopen we zelfs uit naar 13-19 op een serveserie van Isa. Time-out van Dros/Alterno en je raadt het al: de voorsprong is ook zo weer weg: 19-19. Voordat we er een spannende eindfase van maken, serveert Christie een paar keer ijzersterk en komen we bij 20-24 op setpoint en die timmert Milou in een keer binnen: 20-25 (1-2).

Van onschatbare waarde
So far, so good! Dan de 4e set die voor ons dus van onschatbare waarde is, die telt nu dubbel! We starten goed en komen op 4-6 voor. Opstelling lijkt niet te kloppen en die herstellen we zelf op tijd. Tenminste zo lijkt het. Want inderdaad stonden we daarvoor niet juist, maar dat heeft de scheidsrechter niet ontdekt, maar wijzelf. Consternatie bij de tellertafel, en het spel ligt maar liefst een kwartier stil. Een soort van extra-lang VAR-moment. Einde van het verhaal is dat ons 6e punt wordt teruggedraaid en we verliezen de service.

De focus verloren
Maar we verliezen in dat kwartier ook de focus en de grip op de wedstrijd. In no-time loopt de thuisploeg naar 12-6 en is een vierpunter ver uit het zicht verdwenen. Maar dan raakt bij Dros/Alterno ook de focus uit zicht en kunnen we een heel eind terugkomen. Op 19-17 zijn we er dicht bij, maar drie snelle eigen fouten zorgen voor 22-18 en komt de tiebreak in zicht. We winnen twee lange rally’s op karakter en het staat 23-20. Foutserve Alterno en op 24-21 komt Puck aan service. En dat kan ze!

IJskoud strepen serveren
IJskoud vuurt ze de ene na de andere streep over het net. Als de bal al terugkomt, maken we het ook ijskoud in een keer af. Als op 24-25 dat ook bij de laatste balwisseling gebeurt, staat het ineens 24-26 (1-3) en weten we het dus alsnog om te draaien. Knap werk van de dames!!

Nog twee of drie potjes te gaan en dan weten we of we sportief gezien het Eerste divisieniveau hebben weten vast te houden. Met 46 punten lijkt de veilige haven nu wel heel dichtbij ????

Namens Wevo’70 D1, Gerjan, trainer/coach