D1 prolongeert titel met winnen OTB-Cup!!

Inmiddels is het alweer drie jaar geleden, dat we voor het eerst deelnamen aan de OTB-Cup in het Duitse Oldenburg. Daar wordt in verschillende grote sporthallen jaarlijks een groots opgezet toernooi georganiseerd dat voornamelijk dient ter voorbereiding op de komende competitie.

Door bekende omstandigheden kon het toernooi in 2020 en 2021 niet  doorgaan, zodat wij met onze deelname in 2022 als ‘amtierender Meister’ de Cup mochten gaan verdedigen, met een bijna compleet nieuw team.

Direct een prima wedstrijd
Zaterdagmorgen in alle vroegte vertrokken we naar de ‘Nachbarn’ en meldden ons tegen de middag bij de hoofdhal. Daar bleek dat we in de OTB-hal mochten spelen en er stonden drie wedstrijden op het programma. Als eerste speelden we tegen de gastvrouwen van Oldenburger TB. Die komen uit in de Regionalliga en bleken een stug verdedigende ploeg. We speelden echter direct al een prima wedstrijd en konden beide sets vooral in de eindfase duidelijk in ons voordeel beslissen. Met 25-19 en 25-16 was de eerste winstpartij binnen.

De Schwung was er even uit
De tweede wedstrijd stond er direct achteraan gepland en was tegen Grün Weiss Eimsbüttel. In de eerste set was er geen vuiltje aan de lucht en liepen we gemakkelijk naar een 25-18 setwinst. Set 2 een heel ander beeld. Of dat nou kwam door een paar wissels, ik weet het niet, maar de ‘Schwung’ was er ineens uit. Grün Weiss Eimsbüttel liep uit naar een 2-9 voorsprong en wist de meest onmogelijke ballen terug te brengen. Pas in het tweede gedeelte van de set kregen we er weer een beetje vat op en kwamen nog een heel eind terug: 15-17. Maar een paar eigen fouten bracht de tegenstander bij 19-24 op setpoint en die benutten ze direct: 19-25 (1-1). Dus een tiebreak. Dat is een apart spelletje en ik was benieuwd hoe we dat zouden oppakken. De punten vielen om en om en de veldwissel kwam op 8-7 in ons voordeel. Tot aan 12-12 bleef het close, maar uiteindelijk wisten we blokkerend het verschil te maken: 17-15 (2-1).

Om de groepswinst
In de derde wedstrijd speelden we tegen TV Cloppenburg, uitkomend in de 3e Bundesliga. Ook TVC had beide eerste wedstrijden gewonnen, dus deze wedstrijd ging om de groepswinst en daaraan gekoppeld de kruisfinale tegen de #2 van de andere poule in de LK1 (Leistungsklasse 1). Het lijkt wel alsof we tegen beter georganiseerde teams zelf ook beter voor de dag komen. Ons spelletje zag er heel degelijk uit en het werd een mooie wedstrijd, waarin we echt onder druk kwamen te staan. Een sterke eindfase lijkt ons wel te liggen, set 1 werd beslist met maar liefst 3 blokpunten boven de 20. Met 25-22 was de eerste set voor ons (1-0). Set 2 kwamen die blokpunten net voor de 20 en konden we de set en de wedstrijd redelijk eenvoudig naar ons toe trekken: 25-19 (2-0).

Pizza’s van Duits formaat gingen er wel in….

Twee uur later bij de pizzeria
Toen was het inmiddels al 20.00 uur en we hadden een restaurant gereserveerd om 19.30 uur… Maar de mensen van Pizzeria l’Osteria hadden alle begrip voor het feit dat we wat later kwamen en zo schoven we om 21.30 uur nog aan voor een heerlijke pizza (nog groter dan een gemiddelde Duitse schnitzel!). Bij de medewerkers van de pizzeria werd wat informatie ingewonnen, over waar we daarna nog naar toe zouden kunnen gaan. Nou, dat is gelukt, de binnenstad van Oldenburg weet nu ook waar Weerselo ligt!

Sterker op de ‘big points’
We hadden een prima slaapplek gevonden in de Jugendherberg van Oldenburg en zo zaten we de volgende morgen weer fris en fruitig aan het ontbijt om 08.15 uur. Tegen 09.00 uur vertrokken we weer naar de OTB-hal om de halve finale te spelen tegen VT Hamburg. Een jong team met veel talenten uit een stadsdeel van Hamburg-Zuid. Een team dat heel goed partij kon bieden, maar zodra we bij de ‘big points’ kwamen, teveel foutjes maakte, waardoor wij met 25-20 en 25-22 twee keer aan de goede kant van de score bleven en ons plaatsten voor de finale van de zondagmiddag.

Een gedegen en geconcentreerde voorbereiding op de finale…

Een dijk van een pot in de eerste set
In de finale speelden we tegen ETV, ook uit Hamburg, maar dan uit de binnenstad. Een vereniging met veel studenten en veel speelsters met 2e Bundesliga ervaring. En een Duitse (!) coach…..

Set 1 speelden we op z’n Duits gezegd “aus einem Guss” wat zoiets wil zeggen als een dijk van een potje! Serverend en blokkerend sterk en steeds aan de goede kant van de score. Met 25-19 ging de set dan ook verdiend naar Wevo’70.

Angst voor onze blokkering
Set 2 liep anders. Het Duitse team deed haar naam eer aan, want begon sterk aan set 2 en vocht zich in de wedstrijd. Op 5-8 en 10-14 stonden ze steeds een paar punten voor en konden wij er te weinig druk op krijgen met onze service. Door stug ons eigen spelletje te blijven spelen, konden we wel steeds dichterbij kruipen, waarbij ETV vooral bang werd voor onze blokkering. Steeds vaker zochten ze een tactische oplossing, maar dat spelletje was te doorzichtig voor ons.

Op 21-22 kwamen we erop en er over. Met 25-23 pakten we voor de tweede keer in de historie de OTB-Cup en konden we naar huis. Ook dat verliep gesmeerd, zodat we zondagavond allemaal weer thuis op de bank konden zitten en sport kijken en duivenuitslagen bekijken. Tenminste, dat zou kunnen.

Zondag nog twee oefenduels
Deze week weer trainen en dan spelen we komende zondag thuis in ’t Trefpunt twee wedstrijden tegen Olhaco Hoogeveen. We beginnen om 11.00 uur en zullen na de lunch nog een wedstrijd tegen hun spelen. Wellicht tot dan!

Wevo’70 D1