Gerjan Heerkes neemt na dit seizoen afscheid


Aan het eind van dit seizoen neemt onze trainer/coach van D1, Gerjan Heerkes, afscheid van Wevo’70. De inwoner van Beerzerveld heeft dan liefst vijf jaar aan het roer gestaan bij ons eerste damesteam en leidde de ploeg daarin naar de eerste divisie.

Het huidige, laatste seizoen, deelde Gerjan de verantwoordelijkheid met Hans Giesselink, trainer/coach van het tweede team, die een van de trainingen in de week verzorgde. Het was de uitkomst van overleg tussen de technische commissie, Gerjan en Hans in de tweede helft van vorig seizoen. Want eigenlijk had Gerjan een jaar geleden al aangegeven te willen stoppen omdat hij wat meer vrije tijd wilde. Hij had destijds ook al het trainerschap aanvaard van eersteklasser HVC uit Den Ham.

Goed en warm gevoel
Maar door de constructie met Hans Giesselink, was Gerjan toch bereid er nog een jaar aan vast te knopen. “Omdat ik gewoon een heel goed en warm gevoel heb bij deze vereniging”, zegt Heerkes. “In vijf jaar tijd heb ik verschillende samenstellingen van selecties gehad in Weerselo, waarbij een rode draad er altijd uit sprong: clubgevoel. En dat is zo sterk, dat ik me ook al snel ‘clubmens’ ben gaan voelen. Altijd op mijn manier kunnen trainen en coachen, met leuke gezellige teams en prachtige successen mogen vieren. Zo spelen we nu al een paar jaar mee in de top van de eerste divisie.”

‘Een van de mooiste seizoenen’
Gerjan Heerkes trad aan toen het team nog in de tweede divisie speelde. In zijn eerste jaar moest de ploeg even wennen aan zijn aanpak maar greep het team na een sterke tweede seizoenshelft (via de nacompetitie) maar net naast promotie naar de eerste divisie. Toen Wevo’70 alsnog de kans kreeg te promoveren, grepen team en trainer die kans en tegelijk grote uitdaging met beide handen aan. Nooit eerder speelde Wevo’70 op zo’n hoog niveau.

Het was de inleiding tot wat Heerkes omschreef als ‘een van de mooiste seizoenen uit mijn hele loopbaan’. Dorpsclub Wevo’70 debuteerde op het derde niveau van Nederland met een droomseizoen dat besloten werd met een ongekende tweede plaats.

Een geweldige tijd
Bij onze club heeft Gerjan mede daardoor een geweldige tijd meegemaakt. “Dus het huidige afscheid is niet alleen van D1, maar ook van jullie allemaal, de club Wevo’70. Ik heb mee kunnen en mogen denken in de ontwikkeling van de vereniging, ook in de moeilijke Covid-19-tijden.”

Op het hoogtepunt van dat debuutjaar volgden namelijk twee moeilijke seizoenen, door de coronapandemie en de gevolgen daarvan voor de sport, en helemaal voor een indoorsport als volleybal. Speelsters haakten mede daardoor af.

Het huidige seizoen moesten Gerjan en Hans dan ook met een flink gerenoveerd team aan de slag, inclusief enkele speelsters die van een lager niveau de sprong wilden en mochten maken. Zoiets gaat vaak met pieken en dalen en zo verloopt het seizoen nu ook voor Wevo’70, dat in de zeer aan elkaar gewaagde en daardoor druk bevolkte middenmoot van de eerste divisie A staat.

Eigenlijk maximaal vier jaar
Dat staat echter los van de beslissing van Gerjan. “Ik blijf doorgaans maximaal vier jaar bij een club, omdat speelsters daarna wel toe zijn aan een ander geluid. Daarom wilde ik vorig jaar ook stoppen. Maar omdat ik zo’n goed gevoel had bij de club en het team heb ik er een jaar aangeknoopt.”

De resterende maanden wil hij het team zo goed mogelijk verder ontwikkelen voor zijn opvolger. “Die wens ik dezelfde bevlogenheid toe om met deze club en D1-groep te gaan werken. Presteren willen we, maar gezelligheid is zeker net zo belangrijk.”

Nieuwe impulsen
Wevo’70 vindt het uiteraard jammer dat Heerkes de club na dit seizoen verlaat. Maar tegelijkertijd is er alle begrip, zegt Herbert Dierking namens de technische commissie. “We hebben een geweldige periode beleefd met elkaar, met prachtige successen en ontwikkelingen. Ook de lastige coronaperiode zijn we met elkaar zo goed als mogelijk was doorgekomen.”

Dierking hoopt dat er een ambitieuze opvolger zal komen die voort wil borduren op het werk van Heerkes en Giesselink, en tegelijkertijd voor nieuwe impulsen zal zorgen. “Wij zijn ons al aan het oriënteren maar kandidaten die de uitdaging aan willen gaan, kunnen zich ook zelf melden bij ons, graag zelfs. Dat kan door een mail te sturen naar tc@wevo70.nl”