Gerjan Heerkes nieuwe trainer van Wevo’70 D1

Gerjan Heerkes is de nieuwe trainer van Wevo’70 Dames 1. “Ik wilde eigenlijk stoppen maar ik vind Wevo’70 een mooie club met een leuk team, waar ik wel een mooie uitdaging in zie”, zegt Heerkes. Hij volgt Jeroen Sanders op, die na twee mooie en succesvolle seizoenen vertrekt naar Krekkers.

De 52-jarige Heerkes is een ervaren trainer die tot op eerste divisieniveau clubs heeft getraind in zowel Nederland als Duitsland. Dat laatste komt mede omdat hij lange tijd net over de grens in Emlichheim heeft gewoond. Sinds een paar jaar woont hij weer in Nederland, in Beerzerveld.

Heerkes was in het verleden actief bij clubs als Kangeroe Hardenberg, DOK en Tornado Geesteren en in Duitsland bij Emlichheim en Nordhorn. Bij die laatste club had hij onder andere oud-Wevo speelster Nadja Hoff onder zijn hoede.

Nadat hij een jaar geleden gestopt was bij Nordhorn, wilde Heerkes eigenlijk niet meer in de zaal staan. “Ik ben een paar jaar geleden als zelfstandig ondernemer begonnen met een advies- en administratiekantoor voor het onderwijs. Dat kost veel tijd en als je een team op een behoorlijk niveau wilt trainen en coachen gaan er ook de nodige uren in zitten.”

Toch had hij afgelopen seizoen een team onder zijn hoede, zij het op een lager niveau, bij eersteklasser Side-Out in Slagharen. “Ze waren gedegradeerd, hadden wat problemen en vroegen of ik hen niet uit de brand wilde helpen. Ik ben er een keer naar toe gegaan en dat had ik beter niet kunnen doen.” Want het volleybalbloed kroop waar het niet gaan kon en Heerkes ging aan de slag. Hij deed het met enthousiasme maar had ook zijn bedenkingen. “Natuurlijk is het een lager niveau, maar dat wist ik vooraf. Wat me vooral tegenviel, is dat er in de eerste klasse met eigen scheidsrechters wordt gewerkt. In Slagharen deden ze dat naar eer en geweten maar in uitwedstrijden kregen we nogal eens te maken met echte thuisfluiters. Daar ben ik wel een beetje op afgeknapt.”

Hij dacht opnieuw aan stoppen maar toen Wevo’70 contact opnam, was hij toch geïnteresseerd. “Ik kende de club en het team een beetje van mijn periode bij Tornado, toen we tegen elkaar speelden: een mooie club met een leuk team op een goed niveau. Dus ik heb een keer een proeftraining gegeven, want ik wist natuurlijk niet precies hoe het team nu zou zijn. En ik ben enthousiast. Het is een team met veel lengte, wat altijd tactisch wat extra opties biedt, en ik zie nog wel wat mogelijkheden voor verbetering. Ondanks het feit dat ze de afgelopen jaren knap hebben gepresteerd en maar net de promotie naar de eerste divisie zijn misgelopen. Het team blijft grotendeels intact, al valt een speelster nu even weg in verband met zwangerschap, maar ik denk dat er een leuk team staat.”

Een punt was nog wel even dat de club als traditie heeft dat de hoofdtrainer ook de meest talentvolle jeugd onder zijn hoede neemt. “Maar daar zie ik, gezien de combinatie met mijn werk, echter geen kans toe. Maar ik heb wel afgesproken om de talentvolle jeugd waar mogelijk mee te laten trainen en in te bouwen. Komende week zijn er selectietrainingen bij de jeugd en daar zal ik bij zijn om te kijken welke mogelijkheden er zijn. Ik heb er zin in.”