Speelster in the picture (7): Babet!

In onze rubriek Speelster in the picture gaat trainer/coach Ron de Jong van MA1 dit keer een seizoen terug in de tijd met MA1: Babet.

In 2016 kwam ik via Eurosped en de Volleybal Academie Twente een geweldige libero tegen: Babet, meestal een rustige meid met veel inzet en goed gemotiveerd, liet altijd een gedegen indruk achter bij de trainers. Bij Wevo’70 is het vertrouwen tussen trainer en speelster alleen maar gegroeid. Babet weet wat er bedoeld wordt met ‘los zand’ en beachvolleybalzand, dat is ook de reden dat Babet als een van de beste liberos in Twente een aantal vragen voorgelegd kreeg voor deze rubriek.

1. Heb jij ambities om in de toekomst zo hoog mogelijk te spelen?
“Daar heb ik eigenlijk nooit serieus over nagedacht. Ik heb vooral de ambitie om het hoogst haalbare uit mezelf te halen.”

2. Je volleybalt en wint vaak een wedstrijd. Hoe zie jij jezelf als libero daarin?
“Als libero ben ik verantwoordelijk voor het achterveld, het is onder andere aan mij de taak om ervoor te zorgen dat onze verdediging en passlijn goed staat. Het is belangrijk om de eerste bal goed te brengen bij de spelverdeelster, zodat zij de mogelijkheid heeft om alle aanvalsters aan te spelen.”

3. Stel; Je draait de klok vooruit, welke trainerscarrière zie je voor jezelf in het verschiet?
“Ik heb een aantal jaar training geven aan de CMV-jeugd bij Wevo, en afgelopen jaar heb ik op zondag training gegeven bij de volleybalacademie van Springendal Set-Up’65. Het afgelopen jaar heb ik veel geleerd en heb ik ook meer kennisgemaakt met het analyseren van wedstrijden. De kant van analyseren en werken met statistieken is een kant wat mij heel erg aanspreekt, ik ben van plan mij hier meer in te gaan verdiepen. Dus op dit moment weet ik nog niet hoe mijn trainerscarrière eruit gaat zien.”

4. Je was speelster bij de jeugd, maar ook bij D2. Welke spelvormen geven jouw het meeste plezier?
“De spelvorm in de jeugd gaf mij meer plezier, dit kwam vooral doordat het allemaal meiden waren van dezelfde leeftijd. In de dames is het leeftijdsverschil veel groter, bij een aantal wedstrijden speel je tegen een team bestaande uit speelsters die ongeveer even oud zijn als jij. Maar er is ook wel is een wedstrijd dat ik het gevoel heb, dat ik tegen mijn moeder sta te volleyballen. Wanneer we deze wedstrijden verliezen, vind ik dat toch wel (een beetje) extra erg. Tijdens de training haal ik veel plezier uit spelvormen als 2 tegen 2 of 3 tegen 3, vooral omdat je tijdens deze vormen veel balcontact hebt.”

5. Je bent een speelster die ik zelf al mocht leren kennen bij de VAT van Eurosped, wat heb je destijds geleerd, dat je nu nog steeds als voordeel ervaart?
“Klopt, ik heb 1 seizoen bij de VAT getraind. Ik heb hier vooral geleerd om te werken met verschillende trainer/trainsters, ik heb mijn techniek kunnen verbeteren, ik heb geleerd dat je niet altijd kunt winnen en dat elke bal een nieuwe kans is. Doordat we bij de VAT elke training een uur lang core-stability oefeningen deden, heb ik mijn lichaam en spieren sterker kunnen maken. Het voordeel daarvan is dat ik bijna nooit last heb van blessures.

6. Vakantietijd komt eraan, je bent ook gespot bij de beachvolleybalvelden, welk voordeel heeft beachvolleybal als je ook binnenkort de zaal weer ingaat?
“Een aantal voordelen van beachvolleybal zijn: je reactiesnelheid neemt toe, je beweeglijkheid in het veld neemt toe, je sprongkracht neemt toe, je snelheid neemt toe, je vermogen om tactisch te spelen neemt toe, je wordt gedwongen om meer te kijken naar de tegenstander om vervolgens hierop te reageren en tot slot zal de onderlinge communicatie worden verbeterd.”

7. Wat zijn de karakterkenmerken die jij graag ziet bij volleybaltrainers?
“Onder andere motiverend, enthousiast, duidelijk en doelgericht.”

8. Stel: je gaat binnenkort verhuizen naar een Aziatisch land. Vertel wat je na te zijn gesettled het eerste gaat doen en waarom.
“Euhmmm…. Heel veel sushi eten en wie weet, schop ik het daar tussen mijn lengtegenoten wel ver als midspeelster…?

9. Welke doelen heb jij in het maatschappelijk leven na je studietijd?
“Ik weet nog niet precies wat ik later wil worden. Ik ben altijd al wel geïnteresseerd geweest in het menselijk lichaam en de manier waarop mensen bewegen en sporten. Ik ben nu druk aan het studeren, en dat zal ik nog wel een poosje blijven doen.”

10. Wat is je favoriete Wevo’70-yell? 
“Fiesta”

Babet; met dank en tot in de sporthal.
Groet, Ron de Jong

Over 1 week: meer nieuws over uitbreiding met liefst 4 assistent-trainsters bij MA1
Over 3 weken in Speelster in the picture: een nieuweling bij MA1, 1 van de 3!